4-3-12
מאת: שמעון סודאי – רכז ועדת הדרכה באיגוד קציני הבטיחות
מאת: שמעון סודאי – רכז ועדת הדרכה באיגוד קציני הבטיחות
האם מותר לנהוג לאחר שימוש במריחאונה רפואית ?
שאלה זו עולה מעת לעת מצד קציני בטיחות עקב מגמת העליה בשימוש במריחואונה הרפואית .
התשובה היא לאו מוחלט !
הדבר דומה לנהיגה לאחר נטילת תרופות הגורמות לטישטוש ופוגעות בכישורי הנהיגה. גם במקרים כאלו אסור לנהוג.
מקרה מעניין שהגיע לאחרונה לפתחו של בית המשפט לתעבורה בתל אביב העלה את השאלה, האם אדם שעישן מריחואנה באישור של רופא רשאי לנהוג לאחר העישון ?
השופט ישראל ויטלסון קבע באופן חד משמעי כי: דינו של הנהג הינו כשל נהג שיכור. בפסק הדין בו הורשע הנהג נאמר כי: " המחוקק לא יצר הבחנה בין נהיגה לאחר שימוש בסמים משכרים – לצורך רפואי, לבין נהיגה לאחר שימוש בסמים משכרים – לצרכים אחרים. יתכן, כי השפעת הסם על אדם הצורך אותו כתרופה שונה מהשפעת אותו סם על אדם הצורך את הסם מטעמים אחרים. כל עוד לא קבע המחוקק חוק שונה ואחר למי שנוהג וצורך סם ברישיון, כי אז, איסור הנהיגה תחת השפעת סמים מסוכנים חל עליו". הנאשם, דמות מוכרת מעולם התקשורת הישראלי, נאלץ להתמודד עם קביעת השופט כי הרישיון שניתן לנאשם מטעם משרד הבריאות הינו "רישיון להחזקה ושימוש של סם מסוכן", ולא רישיון לנהוג תחת השפעת סם מסוכן.
טענה אשר הייתה מקובלת במידה מסויימת על השופט הייתה כי כי יש אולי טעם לפגם בעובדה, כי רישיון השימוש בסם הרפואי נשלח לנאשם בדואר, מבלי שמישהו טרח להסביר לו פנים אל פנים את מגבלות הרישיון. השופט ויטלסון הוסיף כי מכיוון שמדובר באדם הסובל מבעיה רפואית ונדרש לתרופה חריגה במיוחד, טוב היה אילו מקבל ההיתר היה מקבל את רישיון ההחזקה, לאחר שחתם כי הבין, כי הנהיגה אסורה עליו בתקופה בה הוא משתמש בסם הרפואי.
מן הראוי לציין כי הנושא נבחן בבית משפט לתעבורה ולכן הוא אינו תקדים מחייב.
תקדים מחייב הוא מה שנקבע בבית משפט מחוזי או עליון.
המקור לידיעה: "על הדרך" – עלון המידע של "אור ירוק"