20 5-15
מניעת שיכחת ילדים ברכב בחודשי הקיץ
בשנים האחרונות, בעיקר בחודשי הקיץ החמים, אנו עדים ליותר ויותר מקרים בהם הורים שוכחים את ילדיהם במושבי הבטיחות ברכב לשעות ארוכות. שהייה של הילד ברכב הסגור במשך שעות, בעיקר ביום חם, עלולה להביא לפגיעה קשה בו ואף למותו.
מחקרים שונים מראים כי תנאי חום קיצוני משפיע על תינוקות ופעוטות במהירות רבה יותר ובצורה חמורה יותר מאשר על מבוגרים. מכיוון שמימדי הגוף של ילדים קטנים, טמפרטורת הגוף שלהם עלולה לעלות במהירות הגדולה פי שלושה עד חמישה מהמהירות אשר טמפרטורת הגוף של מבוגר עולה.
הסיבות לשכחת הילדים ברכב עלולות לנבוע כתוצאה מהסח הדעת של ההורה, שלאחריה הוא אינו מבחין בילד שנשאר במושב האחורי ברכב. הגורמים להסחת הדעת יכולים להיות שיחת טלפון, עייפות, הורדת ילדים במהירות בדרך לעבודה, החלפת רכבים בין הורים וחוסר תיאום ביניהם, טרדות ועוד.
מנתוני המערך הלאומי לנתוני היפגעות ובטיחות ילדים (מיזם NAPIS) עולה כי בין השנים 2008- 4.2015 דווח בתקשורת על 317 מקרים של השארת ילדים לבד ברכב או הילכדות / נעילה ברכב, בהם היו מעורבים 353 ילדים. כ-16 מן המקרים הסתיימו במות הילד.
בעולם ישנם חוקים המתייחסים להשארת ילדים לבדם. חלק מהחוקים מתייחסים ספציפית לנושא השארת ילדים ברכב, וחלקם מנוסח באופן כללי. בישראל מתייחס החוק להשארת ילדים ללא השגחה ולפיו:
חוק העונשין ( סעיף 361 ): "המשאיר ילד שטרם מלאו לו 6 שנים בלא השגחה ראויה ובכך מסכן את חיי הילד או פוגע או עלול לפגוע פגיעה ממשית בשלומו או בבריאותו, דינו – מאסר 3 שנים, עשה כן ברשלנות – דינו מאסר שנה. עשה זאת במטרה לנטוש את הילד – דינו מאסר 5 שנים".
חוק העונשין ( סעיף 361 ): "המשאיר ילד שטרם מלאו לו 6 שנים בלא השגחה ראויה ובכך מסכן את חיי הילד או פוגע או עלול לפגוע פגיעה ממשית בשלומו או בבריאותו, דינו – מאסר 3 שנים, עשה כן ברשלנות – דינו מאסר שנה. עשה זאת במטרה לנטוש את הילד – דינו מאסר 5 שנים".
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים פועלת למניעת שכחת ילדים ברכב, ומפרסמת את המלצות הבטיחות למניעת מקרים אלו. כמו כן, הרשות מעלה קמפיין רדיו בנושא.
להלן המלצות בטיחות למניעת שכחת ילדים ברכב:
• לעולם אל תשאירו ילד לבדו ברכב סגור, גם לא לרגע.
• לא נועלים לפני ששואלים: הוצאתי את כולם מהרכב?
• לא עוזבים את המכונית לפני שכולם ירדו.
• מומלץ להשאיר את התיק, הארנק או כל חפץ חשוב אחר במושב האחורי של הרכב, כדי להבטיח שלפני שיוצאים מהרכב מסתובבים למושב האחורי לקחת אותם.
• מומלץ לבחון שימוש באמצעים טכנולוגים שונים הקיימים בשוק למניעת שכחת ילדים ברכב, כגון אפליקציות תזכורת בטלפון הנייד, חיישני תנועה מיוחדים להתראה ועוד.
• מומלץ להשאיר ברכב בובת פרווה גדולה. כשמושב הבטיחות של הילד פנוי שימו בו את הבובה, וכשהילד יושב במושב הבטיחות הניחו את בובת הפרווה במושב הנהג שלידך. בכך, בכל פעם שתראו את הבובה במושב לידכם תזכרו שהילד נמצא במושב הבטיחות מאחור.
• מומלץ לקבוע עם המסגרת החינוכית של ילדך נוהל, כך שבבקרים בהם ילדכם אינו מגיע למסגרת החינוכית מייד יוצרים עמכם קשר לברר זאת.
• בתום הנסיעה ואחרי שיוצאים מהרכב – יש לפתוח את הדלת האחורית של הרכב ולסרוק את המושב גם אם אין כרגע ילדים ברכב. עם הזמן יהפוך מנהג זה להרגל קבוע.
• רכב חונה יש להשאיר תמיד נעול, ולשמור את המפתחות שלו במקום בטוח רחוק מהישג ידם של הילדים. זאת בכדי למנוע מצב בו הילד יכנס בעצמו לרכב ויינעל בו.